Бялата къща

Автор:

Спомняте ли си класическият филм с Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман Казабланка? Чудили ли сте се някога, какво ли ще е да посетите едноименния град с население от над 3 000 000, разположен на брега на Атлантическия океан в Мароко, където температурата, даже и в момента, успява да се задържи до 30 °. Името на града е взето от испанските думи за бяла къща, като се предполага, че идва от португалското каса бранка.

Казабланка

До там може да стигнете със самолетни билети на Bulgaria Air и Alitalia.

Докато все още сме на романтична тематика, защо не започнете обиколката си с посещение на Катедралата на светото сърце, един от малкото християнски храмове в една иначе предимно мюсюлманска страна, оцелели след оттеглянето на французите през 1956 г. Църквата в момента е обект на реконструкция от страна на правителството, тъй като фасадата и е започнала бавно да се лющи. Друг християнски храм, който обаче все още е действащ, е Църквата на Нотр Дам от Лурдес, намираща се на авеню Зерктуни.

Още едно ориенталско удоволствие, което Казабланка предлага, е местният вариант на турската баня, наречен хамам. Повечето квартали имат по няколко стари, които излизат по-евтини като цена, а в центъра на града наскоро бе открит голям луксозен хамам, наречен Хамам Заки, който е и по-скъп.

Музеят на мароканския юдаизъм е разположен на около 5км от центъра на града и не само е единственият музей в местността, но и в световен мащаб е единственият еврейски храм в ислямска държава. Там може да разгледате редица религиозни книги, костюми и артефакти.

Ако искате да се порадвате на културния живот в Казабланка, посетете наскоро откритият първи частен театър Могадор, в който има и малък музей, посветен на историята на този вид изкуство в Мороко. Освен постановки, там се състоят фестивали и музикални и танцувални събития. Комплексът разполага и с детски кът, в случай, че отидете с цялото си семейство, както и малко кафене.

В центъра на Казабланка са разположени няколко евтини хотеала, предлагащи добри условия и нощувки за двама за под 500 динара.

Rate this post


Comments are closed.