Въпроси и отговори за заболяването от грип

Автор:


Колко дълго може да остане жив вирусът на грип върху маса или друга повърхност?

Вирусът може да живее върху твърди повърхности най-малко няколко часа, а дори и повече от ден. Поради тази причина е от изключителна важност да миете ръцете си след като сте прикрили устата си при кашляне или кихане.

Как трябва да почистваме за да се предпазим от грипният вирус?

За да предотвратим разпространението на грипа е важно да поддържаме повърхностите чисти (особено таблите на леглата, цялата баня, кухненските плотове и играчките на децата) с помощта на дезинфектант.

Ако имам грип мога ли да кърмя моето бебе?

Избягвайте контактите с бебето минимум 48 часа след като ви е спаднала температурата, а за да сте още по-сигурни изчакайте поне 24 часа след спирането на кашлицата. През това време можете да използвате помпа и така да продължите да храните бебето си с мляко, като задължително шишенцето трябва да му бъде почистено и кърменето да се извършва от здрав член на семейството.

Какво трябва да направя ако имам грип и няма кой да се грижи за моето бебе?

В този случай задължително носете маска за лице и сменяйте често дрехите си. Ако кърмите бебето и в същото време вземате лекарства, не се притеснявайте защото няма никаква опасност за детето.

Ако моето бебе е болно от грип мога ли да продължа да го кърмя?

Да, дори е задължително защото за да може по-бързо да се лекува от грип, бебето трябва да поема повече течности. За да се предпазите от заразяване давайте му млякото с помощта на шишенце, спринцовка или капкомер.

Rate this post


Comments are closed.