Детските зъби

Автор:

Mлечните зъби при децата са на брой двадесет. Зачеването им се формира доста преди раждането на бебето. Първото зъбче на малкия човек се появява някъде към 5-6 месец. След първата годинка е задължително да заведете детето на детски стоматолог. Зъбите имат генетични специфични особености, които определят израстването и преминаването от млечен към постоянен. Има индивиди, при които минерализацията е по-слаб, тоест притежават по-тънки пластове емайл и дентин, което е основен фактор за развитието на кариес при непостоянните зъби. Образуването на кариес се разпростира главоломно предавайки се от един зъб на друг.

 

Етапът при който се подменя непостоянният зъб с постоянен е тогава, когато се разгражда кореновата система на временния зъб, а зъбната пулпът е с намалени функции. Именно затова нейният възстановителен процес почти липсва и зъбът е неадекватен, на каквито и да е дразнения. На практика, когато зъбната коронка е изхабена, малкия човек изпитва тъпа непостоянна временна болка. Тази болка не бива да се подценява, защото тя е показател за зародил се кариес на бъдещия постоянен зъб.

Превенция

 

Преди всичко всеки един родител или настойник, трябва да е наясно защо трябва да се следи състоянието на млечните зъби и ако има предпоставки за кариеси, да бъдат лекувани. Грешно е да се счита, че млечен зъб с кариес няма нужда от лечение. Някои родители мислят, че след като се извади временният зъб с него се отстранява и кариеса. Истината е, че след като бъдат извадени млечните зъби с кариес те ще бъдат подменени с постоянни, а заболяването е в кореновата система. Тоест дори и да бъде изваден млечният зъб с кариес, заболяването не се премахва, а се пренася на постоянния зъб. За това има пет важни причини, поради които млечните зъби трябва да бъдат лекувани:

 

1) нарушен хранителен режим;

2) проблем с речевата активност;

3) неприятна визия;

4) предпоставка за лицево-челюстни дефекти;

5) предпоставка за заболяване на бъдещия постоянен зъб;

Rate this post


Comments are closed.