Какви са последиците от инфаркт за нашето тяло?

Автор:

Всяка една част от нашето тяло изисква достатъчно количество кислород и хранителни вещества за да може да функционира правилно, а кръвта играе ролята на преносител. Ролята на сърцето е да осигури правилната циркулация на кръвта в тялото, но от друга страна и то има нужда от кръв, която му се доставя от двете коронарни артерии. Ако само едната от тях се запуши това веднага ще се отрази на части от сърцето, поради липса на достатъчно количество кислород. Това причинява болки в гърдите, проблеми с дишането и световъртеж, като състоянието се описва с термина инфаркт.

Ефекти от сърдечният удар върху тялото

Ако се вземат медицински мерки през първите два часа след инфаркта, възможността за невъзстановими повреди намалява. Въпреки това, в случай на масиран инфаркт това правило не важи и могат да настъпят моментални перманентни увреждания на миокарда или смърт. Повредите водят до невъзможност на сърдечният мускул да използва пълният си капацитет, което пък е причина за многобройните усложнения при инфаркт.

Сърдечният удар може да доведе до състояние на неправилен ритъм на сърцебиенето. В медицината това е известно като аритмия и тя отслабва силата на сърцето, което може да доведе до фатален край за пациента. Аритмията е най-често срещаният проблем, който се появява скоро след прекаран инфаркт.

Инфарктът може да доведе и до проблеми в сърдечните клапи, които контролират посоката на кръвния поток. Проблеми като течове са много сериозни и могат да доведат до смърт.

Друг ефект за тялото от инфаркта е конгистивната сърдечна недостатъчност. Тя се появява когато сърцето изгуби своята способност да действа като помпа за циркулирането на кръвта, поради щетите причинени от удара на левият вентрикулярен мускул. В резултат на всичко това кислородът пренасян от кръвта не може да отиде до органите, а остава вътре в сърцето. Недостигът на кислород у другите органи причинява умора, увеличаване на телесното тегло поради задържане на течности.

Инфарктът може да причини и руптура на миокарда, въпреки че това се среща рядко и обикновено се появява в първите десет дни сред удара. При това състояние част от сърдечният мускул може да се спука поради нарастване на натискът върху отслабените стени на сърцето. Налягането се увеличава поради невъзможността да се изпомпва кръвта. Този проблем причинява тежки кръвоизливи, които могат да причинят смърт.

Какви са последиците от инфаркт за нашето тяло?
5 (100%) 2 votes


Comments are closed.