Какъв Хостинг да Изберем

Автор:

В настоящата статия ще направя опит да обясня и сравня различните видове хостинг, както техните недостатъци и предимства. По света и в България има голям избор както на хостинг фирми, така и на видове хостинг услуги, които те продават. Потърсете необходимият ви вид хостинг услуга, за да оптимизирате най-добре вашето присъствие в нета.
Споделен Хостинг:
На един сървър се намират стотици споделени акаунти, като ресурса на машината се ползва между споделените хостинги. Хубавото на този хостинг план е че е най-малко струващия от всичките възможни варианти. Недостатъка е че трябва да споделяте ресурса на сървъра със стотици други услуги, намиращи се на него. А когато някой от другите сайтове започне да претоварва много машината, страдат останалите клиенти, които шерват същия сървър. Най-Често администраторите преместват или премахват подобни натоварващи блогове, но за това трябва време, през което вие ще търпите загуби в време за зареждане на страниците, трафик и др.
Но въпреки това споделеният хостинг е добро решение за малки сайтове, информативни или фирмени с малка натовареност. А хостинг фирмите предлагат различни видове планове за споделен хостинг, за да удовлетворят и най-капризният потребител.
VPS – Виртуален Сървър
Както при шаред хостинг, така и тук на един сървър се намират няколко виртуални сървъра. Но разликата е в количеството. Количеството на VPS акаунтите разположени на една машина е няколко пъти по-малък от колкото при споделеният хостинг. Освен това при VPS хостинга имате точно заделени и определени параметри от сървъра само за ваша употреба. Услугата е малко по-скъпа отколкото при споделеният хостинг, но за сметка на това имат гарантиран сървърен ресурс и по-голяма сигурност. И при ВПС хостинга се предлагат множество планове, в зависимост от вашите критерии за скорост на свързаност, оперативна памет, дисково пространство и други параметри. Виртуалните сървъри са добри за средно натоварени блогове, онлайн магазини и всякакви електронни услуги със средна натовареност.
Dedicated сървър
По друг начин казано това е да вземете под наем цял сървър само за вашите нужди. Скъпо удоволствие, но ако имате натоварен сайт с стотици хиляди посетители наетият сървър е точно за вас. Когато сте взели под наем сървър разполагате с много опции. Можете да си избирате с каква операционна система да работите. Можете да си обновявате софтуера по всяко време, докато при виртуалните сървъри или споделения хостинг за подновяването се грижат администраторите в хостинг компанията, а те невинаги действат бързо. Вместо да наемете сървър, можете да си купите такъв, като вие да си изберете хардуерните параметри на сървъра. След закупуването можете да го дадете в Дейта Центъра на някоя от Хостинг компаниите. Тази услуга се нарича Колокация. Тук предимството ви е че можете да ъпгрейдвате не само софтуера , но и хардуера на вашият сървър.
В последно време все по-популярен взе да става облачният хостинг. За него ще поговорим в друга статия, за да ви запознаем по-подробно най-новата тенденция в света на хостинга.
А вие преди закупуване хостинг акаунт или вземете под наем сървър, помислете подробно от какво се нуждаете, за да си определите правилно разходите за вашето онлайн присъствие.

Rate this post


Comments are closed.