Как да използвате DC-AC инверторите и захранващите кабели към тях

Автор:

Първото нещо, което трябва да направите, когато ще пазарувате за инвертор, е да решите за какво ще го използвате. Инверторите представляват устройства, които променят постоянния ток (DC) в променлив електрически ток, който след това ще ви послужи, за да работите с различни уреди. А те могат да са както малки (като миксери, микровълнови печки, зарядни устройства и др.), така и по-мощно и чувствително оборудване (фризери, хладилници, специализирана апаратура и т.н.).

Всичко, което трябва да направите, за да използвате инвертора, е да го включите към източник на енергия (батерия най-често), а след това да свържете с трансфертера вашия променливотоков уред (или уреди). Така вече ще имате преносими мощности, което е изключително удобно в днешния забързан свят. Но, тъй като батерията в крайна сметка няма безкраен капацитет, е редно периодично да я зареждате, за да не се окажете в невъзможност да използвате новата си придобивка.
Може да е много полезно да притежавате преобразувател, ако често се случва да имате прекъсване на тока. Вече има значение какъв модел сте избрали, в зависимост от консуматорите. Разнообразните видове инвертори могат да понесат различно натоварване. Сумирайте мощностите на уредите и добавете допълнителен обем, за да сте сигурни и в извънредни ситуации. Така ще имате приблизителна оценка колко мощен трансфертер трябва да закупите. Разбира се, че по-скъпите модели (тези с истинска синусоида) са и по-сигурният вариант като решение. Но и по-разпространените преобразуватели с модифицирана синусоида са широко използвани.

Въпреки че малките модели са добри за къмпинг пътувания, където бихте могли да изберете да вземете със себе си устройства като преносим хладилник, вие не може да искате да бъдете в центъра на нищото и да източите акумулатора твърде бързо. Затова винаги използвайте с умереност и благоразумие.

Независимо дали ще закупите дребен 75-ватов инвертор или супер мощен 10000W модел, вие трябва да сте добре запознати с устройството и начина му на работа. И без значение дали ще захранвате лаптоп, хладилник, микровълнова печка или строго специфично оборудване, трябва да полагате внимателни грижи за трансфертера. Да, новите модели имат вградени предпазни средства срещу високо напрежение, претоварване и късо съединение. Но вие не трябва да ограничавате своята заинтересованост. Винаги защитавайте устройството от въздействието на влага или прах. Не препречвайте и не покривайте с предмети вентилатора на инвертора, защото може да се стигне до прегряване. Проверявайте периодично също и проводниците, с които свързвате продукта към акумулатора и консуматорите. Не поставяйте и запалими материали в близост до него. Всички тези мерки ще улеснят работата ви и ще удължат живота на трансфертера.

Инверторите могат да работят на 12 волта и 24V. Добре подберете подходящия за вас модел.

Днес на пазара ще откриете голямо разнообразие от оферти на примамливи цени. С развитието на онлайн търговията възможностите се увеличиха лавинообразно. Но вие не бива да закупувате трансфертер спонтанно и без предварително проучване. Затова винаги преглеждайте и преценявайте дали конкретният продукт ще ви свърши работа. Редно е да проверите и дали той има необходимата маркировка, гарантираща ви, че съответства на утвърдените международни стандарти за безопасност и качество. Четете внимателно подробната информация в описанието и се консултирайте със специалисти. Допълнителното внимание никога не е излишно.

Rate this post


One Response to “Как да използвате DC-AC инверторите и захранващите кабели към тях”