Как да спестите от сметките за вода с помощта на полезните слънчеви колектори?

Автор:

Всички сте чували това, че слънцето е най-мощния източник на топлина, а това означава, че вие можете да се възползвате от това естествено гориво и да се снабдявате ежедневно с топла вода, като за целта просто трябва да са закупите и да инвестирате в слънчеви колектори SUNSYSTEM. Така ще можете да спестите значителна сума от сметките си за вода, като за целта използвате слънчевата радиация, която се улавя от тези системи и след това се трансформира в топлинна енергия.

Грешна е представа ви обаче, ако си мислете, че с покупката на вашите соларни системи задачата ви свършва до тук. След това ще се наложи и да ги позиционирате, като това може да го направите сами или да се доверите на професионалист, ако смятате че няма да можете да го извършете вие. Правилата, които трябва да спазвате са няколко, като сега ще ви помогнем и ще ги разгледаме, за да знаете къде точно ще е най-добре да монтирате вашите слънчеви колектори Сън Систем, за да може работата им да е най-ефикасна.

Грешен наклон

Най-добрият ъгъл за тяхното позициониране е 45  градуса, но все пак и тук всичко зависи от това къде точно живеете, тоест какви са климатичните особености в района. Това е така наречения идеален наклон за позиционирането им, защото ако ги монтирате неправилно, тогава те ще могат да ви вършат отлична работа само зимните или пък летните месеци, тоест това зависи от това дали сте позиционирали с прекалено малък или пък голям ъгъл.

Грешна посока

Тази особеност не е по-малко важно от ъгъла на монтиране на соларните системи. Препоръчително е да ги позиционирате на юг, но все пак това може да стане и на югозапад или югоизток, като най-често ефективността им няма да спадне осезаемо с това. Ако все пак нямате възможност да го направите, тоест за да може да спазите и горното условие, тогава е препоръчително да увеличите площта на панелите, като така ще се компенсира това, че те не са позиционирани точно в посока на юг. Днес дори можете да намерите много сателитни снимки, които ще ви помогнат да се ориентирате в разположението и къде точно е по-добре да направите позиционирането.

Засенчване

Това е третият фактор, от който зависи дали вашите соларни системи ще са ефективни в работата си и ще могат изцяло да задоволят нуждите на семейството ви за топла вода. Така например, ако направите грешката да ги позиционирате неправилно и да сенчесто място, тогава тяхната работоспособност да улавят слънчевите лъчи може да спадне драстично. Тук изключение от тази важна подробност няма, тоест както в горния случай с  посоката на слънчевите колектори. Това означава, че дори и да увеличите площта на системите или пък брой им, те пак няма да работят ефективно и да трансформират достатъчно количество топлинна енергия. Ето защо, ако наистина искате не само да възвърнете максимално бързо вложените пари в покупката си, но и да имате постоянно топла вода, тогава трябва много да се замислите за този критерии и да позиционирате вашите слънчеви колектори Сън Систем на възможно най-осветеното място, така че те да улавят лъчите в период от 9 сутринта до 5 вечерта.

Rate this post


Comments are closed.