Калцият: задължителен компонент от менюто на децата

Автор:

Децата растат благодарение на десетки хранителни вещества, които заедно насърчават растежа и развитието. Една от най-важните хранителни съставки, е калцият, който задължително трябва да бъде включен в детската кухня. Той е най-разпространеният минерал в организма, увеличава растежа на костите и укрепва скелета по време на детството и след това. Една малка, но значителна сума калций в кръвта е необходима за нормалния сърдечен ритъм, съсирването на кръвта и функцията на мускулите. Тялото извлича необходимия за костите калций, за да поддържа кръвните нива. Храненето на децата трябва включва адекватна доза калций всеки ден, въпреки че много от децата не получават достатъчно, за да покрият хранителните си нужди.

Тийнейджърките по-специално, са сред децата с най-нисък прием на калций в сравнение с техните нужди. Калциевият дефицит е особено рискован недостатък и по време на юношеството, когато тялото формира около половината от костната маса. Недостигът на калций по време на тези години е един от рисковите фактори за костното изтъняване, което води до остеопороза десетилетия по-късно.

Какво количество калций е достатъчно? Според Института по медицина (група, която определя хранителните нужди) дневните нужди от калций при децата варират по възрастови групи:

1 – до 3-годишните се нуждаят от 500 милиграма
4 – до 8-годишните се нуждаят от 800 милиграма
9 – до 18-годишните се нуждаят от 1300 милиграма

Витамин D е важна част от процеса на усвояване на калция, при който се създадат и поддържат здрави костите. Тъй като кърмата не съдържа значителни количества витамин D, учените препоръчват всички кърмачки и кърмените бебета да получават 400 IU витамин D на ден, като това може да стане чрез течни добавки. Млякото, обогатено с калций, е един от малкото хранителни източници на витамин D. Така че децата над 1 годинка трябва да приемат по 32 грама мляко на ден или да приемат други източници на витамин D.

Докато млечните храни са концентрирани източници на калций, калций в изобилие може да се намери също и в растителните продукти, като портокалов сок и соеви напитки и някои зърнени закуски (но проверете етикета на продукта, за да сте сигурни преди да ги включите в детската кухня).

Предимствата да направите калциевите храни, особено млечните продукти, част от дневния хранителен прием на Вашето дете, може да се простират и отвън изграждането на здрави кости. Изследванията показват, че  калцият в млечните храни, като част от балансирана диета, помага на възрастните да се постигне и поддържа здравословно тегло, а същото може да е вярно и за децата.

Този калкулатор ще ви помогне да определите оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. http://calculator.danonino.bg/

Rate this post


Comments are closed.