Ключове

Автор:

КЛЮЧОВЕТЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН АТРИБУТ В КУФАРА С ИНСТРУМЕНТИ

Ключовете са едни от най-старите ръчни инструменти, те са се използвали още преди няколко века. Днес тези инструменти са широко застъпени в почти всички сфери на дейност: индустрия, селско стопанство, ремонт, строителство, монтаж, демонтаж, както и в ежедневието ни.

Има различни модификации ключове. Те се различават по вид, по размери, по предназначение и функции. Някъде е по-удобно да се използва един вид, някъде друг, всичко зависи от размера на гайката, къде се намира тя и как да я достигнем. Конкуренцията между производителите на пазара е голяма, затова и цените са много различни. Можем да кажем само, че качество и евтин ключ не могат да съществуват заедно. Качеството на тези инструменти се определя от материала, използван при производството им. Те трябва да са с висока степен на издръжливост и надеждност, затова се правят от високолегирана стомана. Ключове се използват при трудни условия, те са постоянно изложени на масло, вода, химикали, което предизвиква корозия. Затова антикорозионното покритие е задължително, за да се повиши тяхната продължителност на експлоатация.

Ето някои видове ключове, които са с най-широко приложение.

Най-старият тип ключ е с U-образна форма от двете страни. Тези инструменти са двустранни, което позволява един инструмент да обхваща широк диапазон от размери на крепежни елементи и по-голям обхват на движение в затворени пространства чрез обръщане на ключа.

Ключове звездогаечни – специализирани инструменти, създадени с отворен и затворен край, всеки проектиран да обхване определен размер. Те са предназначени за затягане и разхлабване на болтове. Затвореният край на ключа ви дава стабилен и здрав захват на скрепителните елементи, докато U-образната част работи като отворен ключ, за да достигне крепежни елементи в тесни пространства.

Звездогаечен ключ с тресчотки – Уникалната функция на този ключ намалява риска от отпадане на гайки и болтове и опасността от подхлъзване. Тресчотката предотвратява приплъзване около главата на болта и позволява по-висок въртящ момент.

Ключ за гуми – нарича се още кръстачка за гуми. Този ключ е специализиран, използва се за болтовете на джантите на автомобилните гуми и е задължителен за всеки автомобил.

Приличен набор от ключове е една добра инвестиция, когато става въпрос за инструменти.

Rate this post


Comments are closed.