Лечение и профилактика на хемороидите

Автор:

Хемороидите са проблем на близо половината население на повечето развити страни. Това е състояние, в което вените в областта на аналния канал и ректума се възпаляват и уголемяват. Появата на хемороиди може да се избегне, ако човек спазва специална диета, а ако болестта е в ранен стадий, то тя може да се излекува и с някои народни средства.

Спохождащите симптоми, които сочат за появата на хемороиди, най-често се проявяват в болезнено изхождане, сърбежи и кървене. Вероятна причина за появата им е запекът, при който напъните за отделяне на втърдилите се изпражнения увеличават налягането във вените в обкастта на аналния канал и причиняват тяхното разширяване. Хемороидите биват вътрешни и външни. Вътречните хемороиди се образуват в аналния канал, докато вънпните се образуват около ануса. В чести случаи хемороидалните възли излизат от аналния отвор.

Хора, които страдат от hemoroidi, трябва да спазват специална диета, богата на влакнини и фибри и да избягват приема на рафинирани въглехидрати. Пресните плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена трябва да станат задължителна част от диетата на страдащия. Физическите упражнения също трябва да станат задължителна част от ежедневието, тъй като застоелия начин на живот също води до появата на хемороиди. Специалистите в областта съветват да се свалят излишните килограми и да се избягва приема на храни, които могат да доведат до запек. Трябва да се приемат поне по 6 чаши вода на ден и да се избягва застояването в тоалетната.

Като цяло, заседналият начин на живот води до много здравословни проблеми, затова двигателната активност трябва да стане част от ежедневието на всеки човек. Така могат да се избегнат редица причинители не само на хемороиди, но и други здравословни проблеми. Други рискови фактори, които водят до появата на хемороиди са затлъстяването, пушенето, тежката диария, вдигането на тежести, бременността и раждането, носенето на стегнато бельо и други.
Хемороиди лечение
Ако се появят симптоми като кръв във изпражненията, кървене от ректума, безпричинна диария или запек повече от две седмици е препоръчително да се потърси лекарска помощ. При поява на силно кървене от ректума трябва задължително да се потърси лекарска помощ. Има различни начини за лекуването на хемороиди. Например, трансаналната хемороидална деартериализация, позната още като ТХД, е нова технология, която позволява лечението на хемороиди да се озъществява с минимална инвазия и без продължитеолно възстановяване. Процедурата е бърза, осъшествява се в деня на приема, изписването от болницата става на същия ден а възстановяването не трае повече от един ден.

Rate this post


Comments are closed.