Нашата градина – отражение на вътрешната ни „природа“

Автор:

Притежавате ли собствена градина или обработваема земя? Ако не – навярно имате цветя вкъщи, за които се грижите с любов, защото те украсяват нашия дом и го правят по-уютен и приветлив. Какво за вас е градинарството? Замисляли ли сте се, че може да притежавате качества на изкусен градинар, който както художника „рисува“ със своите инструменти и създава земен рай от цветове и живот. Да, растенията са живи същества, които като нас – хората, се нуждаят от грижи и условия за съществуването им. Затова са необходими определени пособия, които улесняват човека в правилното им отглеждане.

Когато растенията или теренът са много по-големи по брой и по площ, са нужни и по-големи и специализирани уреди, дори машини. В случая на обработваемите земи още от по-рано хората са се научили да обработват своята градина/земя с направени от тях оръдия на труда и така са успявали да развиват малко по малко земеделието. В нашето съвремие това е много по-лесно, защото благодарение на напредналите технологии, човешките усилия, по-специалния ръчния труд, са сведени до минимум и по-точно до управляването на техниките и машините за обработване на земята. Най-разпространения метод за това е използването на мотофрези, които са предназначени за обработка на почвата преди сеитба.

Мотофрезата намалява физическия труд, защото е специализиран уред, служещ за разрохкването на повърхностния слой на почвата и за подготовка терена за сеене. По този начин едрите буци пръст, останали от оранта, се разрушават, а също и се унищожават плевелите, поникнали след орането. Мотофрезата е добър помощник на човека в обработването на своята земя, която се отблагодарява за положените грижи от стопанина си, давайки му добра реколта.

Следващият по-висок клас уред, освен мотофрезата, е мотокултиваторът. Тези техники, както и допълнителния инвентар към тях, правят труда на земеделеца по-лесен и доходоносен. А от грижите и усилията, които полагаме зависи нашата “райска градина” да процъфтява и да ражда. Тя се явява отражение на самите нас, затова за да бъде тя изпълнена с живот и хармония, трябва да бъде правилно поддържана.

Rate this post


Comments are closed.