От какво зависи видът грунд?

Автор:

Стените или колата имат нужда от основно пребоядисване. Решил сте да се заемете сам, въпреки че никога до сега не сте хващал четка? Не се тревожете, ще се справите. Но освен да изберете подходящия вид боя и четки за боядисване и да се посъветвате с някой специалист „как точно стават нещата”, обърнете внимание и на грунда.

Изборът на подходящ грунд е от решаващо значение за високото качество на покритието и по-дългия му живот. Трябва да вземете предвид няколко фактора:

  • какъв вид боя ще ползвате;
  • каква е повърхността, която ще боядисвате;
  • какви са нейните специфични особености.

 

Има няколко общи положения, според които да се ориентирате:

 

  • грунд на маслена основа обикновено се използва с покрития, които също са на маслена основа;
  • грунд на основата на латекс се използва с латексови покрития, но може да се прилага и с покрития на маслена основа;
  • универсалният грунд се използва с всички видове покрития.

 

Повърхността, която ще боядисвате е от съществено значение. За различните повърхности – дърво, зидария, метал, гипсокартон – има различни видове грунд. Ако го изберете и нанесете правилно, грундът ще помагне за по-доброто сцепление между основите и ще увеличи значително експлоатационния живот на обекта, който ще боядисвате.

Четете внимателно етикетите. Съберете мнения от форуми и от познати и приятели, които са използвали различни марки грунд. Посъветвайте се с продавача в магазина за бои и ако все още се чувствате несигурен, потърсете помощ от специалист.

Правилно избраните материали – грунд, бои, четки – са част от гаранцията за добре свършена работа.

Rate this post


Comments are closed.