От къде произлиза киселото мляко

Автор:

Хората са се наслаждавали на киселото мляко в продължение на хиляди години. Още много отдавна млякото е било неизменна част от храненето на населението на Близкия изток и Източна Европа. Сега то е широкоразпространена храна, предпочитана от хората заради многото й ползи за здравето.

Счита се, че киселото мляко е възникнало в Близкия изток. Може би именно него е описвал Плиний Старши когато пише за някои номадски племена, които знаели как да се “сгъстява млякото в субстанция с приятна киселинност”. Някои от най-ранните препратки към киселото мляко идват от описания на средновековни турци.

През ранните години на двадесети век киселото мляко е преобразувано от основна храна в Близкия изток и Източна Европа в здравословна храна, когато българският лекар Стамен Григоров описва структурата на съдържащите се в него бактерии. Вдъхновен от Григоров, нобеловият лауреат Ели Мечников теоретизира, че редовната консумация на кисело мляко обяснява дългата продължителност на живота на българските селяни и започва да го представя като елемент от съществено значение за здравето. През 1919 г., испанският лекар Исак Карасо основава компанията Данон за производство на кисело мляко. През 1929 г. той премества дейността си във Франция.

Киселото мляко е пренесено в САЩ от арменски имигранти. Първите компании за кисело мляко в САЩ са Colombo и Sons Creamery, основани в Андовър, Масачузетс от Саркис и Роуз Коломбосиан през 1929 г.. По време на немската окупация на Франция, Данон се премества в Съединените щати, за да избяга от преследване и започва да прави бизнес под името Dannon. Той въвежда иновации, като кисело мляко със сладко през 40-те и 50-те години на двадесети век. Движението за здравословни храни на 60-те и 70-те години на същия век циментира мястото на киселото мляко по рафтовете на магазините.

Rate this post


Comments are closed.