Полезни съвети за подобряване ефективността на слънчевите колектори

Автор:

Всяка система трябва да е максимално ефективна, за да се използва нейния пълен капацитет и за да е по-рентабилна за притежателите си. Същия извод в пълна сила важи и за нашумелите слънчеви колектори. Те са нова технология, която навлезе с гръм и трясък на българския пазар през последните 10 години. Отначало те бяха скъпи и много малко хора виждаха смисъл в тяхното закупуване и инсталиране. С течение на годините цените на електрическата и топло енергията нарастваха непрекъснато, а цените на слънчевите колектори спадат прогресивно. Това накара все повече хора да се замислят дали да си закупят слънчев колектор, който да им осигурява топла вода за ежедневни нужди и за отопление. На родния пазар се наложиха две основни системи, които заемат все по-голям пазарен дял. Това са колектори с термосифон и колектори с Heat Pipe  технология. Независимо кой от двата типа си изберете да закупите трябва да сте наясно кои са основните начини за подобряване на ефективността на вашия колектор.

  1. Добра изолация – изолирайте много добре тръбите кито излизат от колектора и влизат в дома ви. Те пренасят затоплената вода и ако липсва изолация топлинните загуби ще са огромни, а ефективността ще намалее драстично.
  2. Когато монтирате системата много важно е ъгъла на наклона да е подходящ – винаги монтирайте колектора към южната страна, защото там слънцето грее най-продължително време. Освен това е изчислено, че оптималният ъгъл е равен на географската ширина в която се намирате. Например ако вашето населено място се намира на 41 градуса северна ширина, значи и колектора ви трябва да е наклонен под ъгъл 41 градуса така, че максимален брой лъчи да падат върху него.
  3. Отстраняване на обекти които засенчват колектора – това е много неприятен проблем, който намаля драстично ефективността на колектора. Периодично трябва да се качвате на покрива или мястото където сте монтирали колектора и да проверявате дали има обекти които го засенчват. Ако е възможно трябва да ги отстраните, ако ли не трябва да помислите да преместите колектора на друго място.
Rate this post


Comments are closed.