Слънчеви колектори и другите лесни и бързи начини за пестене на енергия и пари

Автор:

Ето 4 неща, които ще ви помогнат успешно да намалите консумацията на енергия в дома си, като така ще спестите пари и ще оставите своят зелен отпечатък върху планетата.

  1. Запечатайте местата около прозорците и външните врати. Това се прави лесно и ще помогне на вашият дом да запази топлината. Силикон, пяна, спрей или изолиращи ленти могат да подобрят вашият комфорт и в същото време ще намалят сметките ви за комунални услуги.

  2. Направете изолация на дома си. Това обикновено е най-добрият начин за запазване на топлината. Отоплението отговаря за 50-70% месечните ви сметки за ток, като тук се включва и затоплянето на водата за домакинството. Неподходящата изолация или липсата на такава е основна причина за бързата загуба на топлина. Използването на слънчеви колектори пък може да ви спести от 50 до 100% от енергията за затоплянето на водата, като това зависи от сезона. Нормално е през топлите месеци системата да работи с пълният си капацитет, докато през най-студените зимни месеци ефективността да намалява.

  3. Почистете филтрите на вашите климатици. При натрупан прах по филтъра, климатикът става няколко пъти по-неефективен, а в същото време консумира повече енергия защото е много натоварен. Също така трябва да се преглежда и външното тяло, тъй като има много голяма вероятност в него да са попаднали листа, насекоми и други замърсители, които пречат на нормалната му работа и го правят неефективен. Това може да доведе и до скъпо струващи повреди и ремонти. Металните филтри трябва да се почистват по най-малко два пъти в годината, а хартиените се нуждаят от подмяна с нови.

  4. Направете преглед на цялата си къща и измерете загубата на топлина, разходът на енергия и местата, от където се получава течение на въздуха. Това ще ви помогне да си съставите приоритети и да решите от къде да започнете да превръщате дома си в енергоспестяваща система. Ако имате парно, можете да използвате голяма част от отпадъчните материали за изгарянето им в котела.

Rate this post


Comments are closed.