Спа туризъм в Хисаря

Автор:

Китното градче Хисаря е основано преди 17 века от Римската империя. Основният фактор,който е привлякъл римският император по онова време е фактът, че на територията на селището е имало ( и все още има) високоценени минерални извори.  През различните епохи заселниците на тракийски племена, славянски племена, прабългарски племена и римляни са били  привлечени от изключителната симбиоза между красиви и полезни растителни и животински видове, минерални находища, климат, природни красоти и възможности.

Освен като известен балнолечен курорт не само в България,а и на Балканите, градът може да се похвали и с красива непокътната природа и запазени културни и исторически наследства.

Най-ценните образци от античната култура в Хисаря принадлежат на римската култура,оставила голям отпечатък върху района. Една от емблемите на Хисаря е крепостната стена,  построена по времето на управлението на римския император Диоклецианопол. Стената има четири входа, като най-известна и “главната” се явява южната наречена “Камилите”. По своята оригинална запазеност каменната стена е ценен артефакт на римската архитектура в Европа. Съхранените останки и днес радват гостите на града, които почиват в красивите спа хотели в Хисаря. Гостите на града могат да се порадват и на масивните антични сгради, амфитеатърът, няколко реставрирани бани, както и съвременни търговски комплекси и улици са показател за високото икономическо състояние на града. Сред местата, които се нареждат като любопитни за опознаване на културните традиции  на местността е и  градският исторически музей.

Ако сте решили да си починете в комфортните спа хотели в Хисаря, това ще е чудесен избор да релаксирате от дневното напрежение и да се заредите с положителни емоции за седмици напред.

Rate this post


Comments are closed.