Съществува ли връзка между мултивитамините и рак на гърдата?

Автор:

Много хора взимат мултивитамини за да се предпазят от болести, които са свързани с дефицит на някои важни вещества. Дневната доза от мултивитамините гарантира, че тялото получава всички основни хранителни добавки, които не могат да се получат при нормалното хранене. Твърди се, че едно хапче дневно може да подобри общото здравословно състояние и дори да предпази човек от различните болести на сърцето. Въпреки това, неотдавнашни изследвания показаха, че мултивитамините повишават многократно рискът от развитие на рак на гърдата, особено при жените, които навлизат в менопаузата. Нека погледнем към връзката между мултивитамините и ракът на гърдата и да видим дали тя е съществена:

При настъпването на менопаузата жените започват да приемат мултивитамини, с които се опитват да компенсират спада на хранителни вещества в тялото си. Въпреки, че тези добавки поддържат баланса, някой от съставките им са свързани с факторите за образуване на рак на гърдата. При провеждането на проучванията за болестта е установено, че жените над 40 години, които приемат мултивитамини са по-податливи към образуване на рак в сравнение с другите от същата възрастова група. Изследването е продължило цели 10 години и в него са участвали над 35000 жени, при които факторите като възраст, тегло, фамилна анамнеза за рак на гърдата и други навици като пиенето и пушенето са били взети под внимание. Не са пренебрегвани и диетите, примът на мултивитамини и редовните физически упражнения. Резултатите след няколко години са доказали, че жените между 45 и 85 години, които са приемали добавките са били с 20% по-податливи към образуване на рак на гърдата.

Въпреки, че изследването не може да обясни точната взаимовръзка между рака и мултивитамините се предполага, че някой от съставките им могат да предизвикат растежа на ракови клетки в тялото. Фолиевата киселина, която е основен компонент на повечето хранителни добавки има тенденцията да увеличава плътността на тъканите в гърдите, което може да стимулира появата на тумор. Желязото и цинкът също са известни с това, че повишават риска от това животозастрашаващо заболяване. Без 100 процентови доказателства обаче, въпросът все още си остава спорен. Витамини В6, С и Е, както и калцият, които са включени в мултивитамините е доказано със сигурност, че нямат нищо общо с този вид рак и дори действат като щит срещу образуването на ракови образувания.

Съществува ли връзка между мултивитамините и рак на гърдата?
5 (100%) 1 vote


Comments are closed.