Техники за замятане в риболова

Автор:

Без значение дали говорим за дънен или риболов на плувка, общо прието е да замятаме над глава. Така се замята на най–голяма дистанция и с най–голяма точност. Понякога обаче водоема на който се намираме не позволява замятане над глава, независимо дали заради дървета, храсти, шавари, ограничено пространство и др. В този случай ако ловим на плувка трябва да замахнем отдолу. По този начин примамката се подава най–безшумно, но сме ограничени да ловим на къса дистанция.
Замятаме отдолу, най–често когато използваме директен телескоп. По този начин не закачаме никои от препятствията намиращи се над нас, или зад нас. Директния телескоп ни дава възможно леко да пуснем стръвта в пролуката, избягвайки оплитания в закачките.
Казано на кратко, когато трябва да замахваме отдолу, хващаме повода в едната си ръка, а в другата държим въдицата. Изправяме въдицата почти отвесно, разбира се условията трябва да позволяват това действие. По време на издигането на въдицата пускаме повода и той заедно с цялата линия се насочват към желаното място. Когато наближим мястото, където искаме да презентираме стръвта си накланяме въдицата отново във хоризонтална позиция и всичко си идва на мястото. Ако всичко е направено точно и правилно, влакното ви що полегне изправено на повърхността и по този начин биха се избегнали оплитания. За човек, който има опит и практика в тази сфера няма да бъде проблем да достигне максималната дистанция според директния си телескоп, като едновременно с това презентира стръвта си без оплитания и по възможно най–тихия начин. Тази техника би сработила добре дори и с по–леки и фини такъми, заради еластичността и мекотата на директния телескоп. Това не е единствената ситуация, в която замахването отдолу би било полезно. Ето за какво става въпрос.
Можем да използваме тази техника когато ловим в плитки води, например в някоя плитка река. Замятането над глава, разбира се дава повече възможности, но ако го използваме при посочените условия плувката със стръвта ни ще се цопне твърде силно във водата и това може да изплаши мнителната речна риба, а от там да се провали и целия риболов. Замахването отдолу може да се използва, разбира се, и при дънния риболов. Например при риболова с лек фидер ако не търсим голяма дистанция можем да замахнем отдолу. Тук обаче трябва да работим прецизно с макарата и да освободим влакното в точния момент, за да достигнем точното място и дистанция. В противен случай примамката ни може да излети на погрешното място.
Още полезни съвети свързани с риболова можете да прочетете на www.RibolovenAtlas.com/blog

Rate this post


Comments are closed.