Торове за вашите растения – кога да ги използвате

Автор:

Има много видове торове, които можете да използвате за вашите растения. Те могат да бъдат, както в течна, така и в твърда форма. Не винаги е удачно обаче да се използват тези вещества. Настоящата статия ще се постарае да ви запознае с това кога е необходимо да наторяваме посевите си.
Торовете най-често се срещат в три различни форми. Твърда или гранулирана форма, която се смесва със субстрата, форма на таблетки или течна форма. Твърдите торове указват най-силно влияние върху растенията, тъй като те се абсорбират директно през кореновата им система, затова е изключително важно да знаете точната доза, която е необходима, за да не предозирате растенията и това да има негативен ефект върху добива. Течните торове, като Тера-Сорб или АминоКвилант от своя страна се абсорбират от растенията през листата им и не оказват толкова негативен ефект ако ги предозираме.
Най-лесния начин по който можете да прецените дали сте предозирали твърдите торове е като направите един експеримент в аквариум пълен с вода. Ако след като сте добавили подхранващите вещества водата стане мътна и образува утайка, значи сте предозирали и трябва да добавяте още вода, докато тя не се избистри.
Винаги трябва да следите състоянието на вашите растения, за да прецените кога е необходимо използванетo на торове. Ако например забележите, че листата започват на пожълтяват, изгарят и стават на дупки това е сигурен знак, че вашите растения страдат от липса на минерали и имат нужда от наторяване. Ако обаче липсват гореизброените симптоми, то можете да бъдете спокойно, че всичко е наред и няма нужда да добавяте каквото и да е към почвата.
Главната причина поради която се използват торовете е за да покрият хранителния дефицит, който изпитват растенията, породен от невъзможността на почвата да им достави някои жизненоважни минерали. Използването им почти винаги оказва положителен ефект върху посевите и увеличава техните добиви, но никога не забравяйте да следите правилната дозировка, за да постигате максимални резултати.

Rate this post


Comments are closed.